Tuesday, February 19, 2013

#122 playlist 18. 02. 2013


Cyclopean - Fingers (Edit) -
Lusine - Get The Message - The Waiting Room
Lusine - Lucky - The Waiting Room
Lusine ICL - Emerald - Lucky Numbers: The Ghostly Internationals EPs
Mikkel Metal - Parre Work - Without
Lusine ICL - Haze - Lucky Numbers: The Ghostly Internationals EPs
Jaime Lidell - Big Love - Jamie Lidell
Madlib - Static Invazion - Madlib Medicine Show: The Pill Jar
Fela Ransome Kuti - Confusion Pt. I - Confusion
Mark McGuire - Morning, and the Gold Coast - Surrogate Channels EP
C418 - certitudes - one
Brambles - Such Owls As You - Charcoal
Segue - La Rue - Pacifica
Marconi Union - Always Numb - Different Colours
The Cinematic Orchestra - Necrology - In Motion #1
Snow Palms - Atoll - Intervals

Bonobo - Cirrus - Cirrus
Masayoshi Fujita - Snow Storm - Stories

music & politics ARCHIVE

Monday, February 18, 2013

За ГМО, семињата и правните регулативи




Денес повторно ќе се занимаваме со една доста значајна и горлива тема која се однесува на семињата, а ќе биде надоврзување на она што го дискутиравме мината недела во врска со генетиката, генетски модифицираните организми и семиња, а на слична тема посветивме  една емисија пред неколку месеци (кога гостин беше Димитар од Зелената арка зборувајќи за ГМО, семињата и проектот Семенувај). Остана да ги разгледаме перспективите кој се поврзани со правните и законските регулативи во врска со проблемот локално, како се регулирани овие работи, дали воопшто се регулирани и колку овие регулативи се почитуваат, а исто така и регулативите кој мора да ги имплементираме како услов за влегување во ЕУ.

Со Јана Ѓорѓинска од НВО Кален ќе зборуваме за тоа каква е ситуацијата во земјите членки на ЕУ во однос на семињата и посадочниот материјал, споредбено и кај нас, што постои во вид на регулатива на ниво на ЕУ и какви промени се планираат/предвидуваат и на каков начин тие се рестриктивни за собирачите на семиња, фармерите, и за тоа на што работат засегнатите НВО од ЕУ и од регионов. Потоа теми поврзани со суверенитетот на храната, воедно и суверенитетот на семињата како едни од “основните и (заеднички) ресурси“ на човештвото т.н. commons. Исто така за потребата и неопходноста од соработка со останати НВО и чинители од регионов и ЕУ, особено во светло на размена на искуства, здружување на сили; за потребата од здружување и консолидирање на напорите на различните чинители за да се постигне реален, долгорочен (ако не и траен) и одржлив ефект, со соодветна структурираност (читај организираност) на активностите, а не само дејства и активности што се делумни и со краток и мал ефект - што за жал е реалност во регионов и посебно кај нас.

Тоа се само дел од прашањата кој ќе ги отвориме денес во врска со оваа извонредно значајна тема, која за жал ретко се дискутира и за која уште поретко се има свесност.  Кон крајот на овој месец во план е уште еден СЕМЕНУВАЈ настан, а за него ќе проговориме и со Димитар Самарџиев.


Понеделник, Музика и Политика, 22ч., Канал103.  

Tuesday, February 12, 2013

#121 playlist 11. 02. 2013


Matmos - You - The Marriage of True Minds
The Cinematic Orchestra - Lapis - The Cinematic Orchestra presents In Motion #1
sebastian zangar - ballade für elektrozaun und soundprism - die stadt schläft nicht
Segue - La Rue - Pacifica
Marconi Union - Flying (in crimson skies) - Different Colours
Bonobo - Cirrus - Cirrus

J Dilla - Dewitt To Do It - The Lost Scrolls Vol. 1
Actress - Voodoo Posse Chronic Illusion - Silver GhostThe Cinematic Orchestra - Necrology - The Cinematic Orchestra presents In Motion #1
Stred Sveta - Letokruhy Vzduchem Prevzate - Stred Sveta
Igor Boxx - Kitsch Me to Dance - Dream Logic
Nosaj Thing - Eclipse/Blue feat. Kazu Makino - Home
Pimilk - Moon Dust - Glittery Upper World
Synkro - Disappear - Acceptance EP
Balmorhea - Days - Stranger

Yppah - Film Burn Feat. Anomie Belle - Eighty One
Lorn - Diamond - Ask The Dust
The Gaslamp Killer - Dead Vets feat. Adrian Younge & MRR - Breakthrough
Pimilk - Oxygen - Glittery Upper World
Slow Dancing Society - Bones & Ice (Summer Trees Turn) - Laterna Magica
Sophie Hutchings - By Night - Night Sky
Fax - Circles (Gunshae Remix) - Circles Remixed EP


music & politics ARCHIVE 

Monday, February 11, 2013

Музика и Политика за ДНА истражувањата, идентитетот и историјата

Во историската наука, антропологијата и научниот свет се се попопуларни ДНА тестовите со кој се потврдува идентитетот и историскиот бекграунд на одреден народ. Последните неколку децении овие анализи се врзуваат со други, нови историски наоди за да дадат историска валидност на некои несигурни историски настани, митови и сл. преку генеалошки информации за припадност кон одредени гранки/фамилии на човечкото стебло.  Истражувањата даваат релевантна и научно втемелена слика, на историјата  понекогаш многу различна од онаа која досега сме ја перципирале и е сосема лишена од политичките контексти.  Интересно е што веќе такви тестови се направени и за докажување на античкиот идентитет на Македонците, а кој даваат сосема поинаков правец во истражувањето на македонската историја. За ДНА тестовите, што тие значат, нивната релевантност и што може да откријат ќе разговараме вечерва со Огнен Спировски докторант на био-информатика на Универзитетот во Единбург.
Музика и Политика, понеделник, 22 часот, 103та фреквенција.

Monday, February 4, 2013

#120 playlist 04. 02. 2013




Tetsuo Kogawa - Vegetal Radia A pictorial soundscape--BerlinTokyo
DJ Monsieur Croque - Staubgold Radio

music & politics ARCHIVE 

Datscha Radio, а garden in the air во Музика и Политика


Како и минатиот така и овој понеделник Музика и Политика ќе ја посветиме на звучната и радио уметноста. Во денешната емисија ќе го претставиме проектот Datscha Radio во поднаслов ‘A garden in the air’, радио кое се наоѓа во една од ретките градини преостанати во срцето на Берлин - Rosenthal. Datscha Radio претставува градина за слушање и меѓународна соработка која ги опфаќа сите сетила, а се емитува директно од една типична Берлинска  градина. Тоа е уметнички и културен проект, комбинација на градина и радио технологија која допира многу граници меѓу реалното и имагинарното, помеѓу материјалното и визионерските светови. Datscha Radio постои во градината, работи во градината и емитува од градината, перципирајќи ја градината во контекст на акустичен пејзаж (звучна уметност, теренски снимки), во контекст на локална политика (прашања на заедниците), како личен простор за живеење (работа и одмор), како дискурс (урбано градинарство, филозофија на градината), архитектура и поезија, интервјуа и разговори... Додека го слушате радиото ќе го слушнете гласот на градинарите и соседите, уметниците (кој работат на различни теми со акцент на градинарството/природата), гости и куратори... И како секој добар градинар споделувајќи ги неговите највредни плодови со соседите, Datscha Radio соработува со други радио станици. Токму затоа Datscha Radio во соработка со Канал103, за ова прилика овозможи да преслушаме дел од продукцијата која беше претставена на ова радио, специјално создадена за потребите на овој проект од веќе етаблирани радио артисти, како Тетсуо Когава, чие парче меѓу другите ќе го слушаме денес од 22 часот на 103тата фреквенција.