Tuesday, April 29, 2014

Тоа е се народе


Драги слушатели, по 164 емисии, претставување на 100тина гости, уште толку проекти, разговори на различни теми, концерти во живо, променети неколку концепти и пуштено неброено нова музика, ве известувам дека емисијата Музика и Политика веќе нема да се емитува на брановите на музичкото радио Канал 103. Емисијата во последната своја инкарнација обработуваше горливи прашања од социјалниот, културниот, политичкиот и економскиот живот на современиот човек, преку гостувања и разговори со значајни гости од јавниот живот. Доклку постои можност, услови и потреба, во иднина емисијата ќе се појави во нов облик или на ново место. Минатите емисии се уште можат да се најдат во архивата, а фејсбук страната ќе биде повремено апдејтувана возбудливи линкови. 

Ви благодариме на вниманието и до слушање.

Wednesday, April 16, 2014

#165 playlist 14. 04. 2014


Broadcast - Before we Begin
EMA - Smoulder
Grimes - Genesis
Autre Ne Veut - Counting
Bat for Lashes - Horses of the Sun
David Lynch - Stone's Gone Up
Zammuto - F U C-3PO
Todd Terje - Delorean Dynamite
Jasper Byrne - Miami
Todd Terje - Inspector Norse
Jon Hopkins - Breathe This Air (feat. Purity Ring)
Trentemøller - Moan (feat. Ane Trolle)
Flying Lotus - Kill Your Co-Workers
I Am Robot and Proud - Me vs. Heidi
Studio Killers - Eros and Apollo
CLASSIXX - A Stranger Love (feat. Sarah Chernoff)
Sky Ferreira - 24 Hours
Childish Gambino - Heartbeat
New Motive Power - Control
Sleep Party People - 10 Feet Up
Robin Guthrie & Harold Budd - Neil's Theme
Edward Shearmur - 4th of July
Noitu - Prole
Motoro Faam - Fragments Call
Rhian Sheehan - Standing in Silence pt 3
Rist - Leaf

music & politics ARCHIVE

Monday, April 7, 2014

#164 playlist 07. 04. 2014


Belgradeyard - Get Yr Lovin'
Afrikan Sciences - Need Want Have
Com Truise - Subsonic
Gold Panda - Casyam 59#02
ASC - Gestures
33-10-3402 - Byot
Herzel & Genoveva - The Safest Place (Alveol's 2nd Remix)
Lusine - By This Sound
Herzel & Genoveva - The Safest Place (Alveol's 1st Remix)
Get The Blessing - Little Ease
Ras G - Los Angeles Remix
Com Truise - Mind
STL - Neurotransmitting Clouds On The Secret Freeway

Tycho - Hours 
Com Truise - Declination (Ft. Joel Ford)
Shackleton - Freezing Opening Thawing
Belgradeyard - Dining Dead
Actress - Forgiven
Afrikan Sciences - Sage Projection

music & politics ARCHIVE

За пост хуманизмот и пост општеството

И денес ќе се посветиме на неколку возбудливи прашања и ќе обработиме навистина горливи теми. Пост хуманизам, пост општество, корпократизам, комуни како одговор на воспоставените економско општествени модели и системи на планетата, глобализацијата, влијанието на технологијата... се само дел од темите кои денес ќе ги дискутираме. На гости ни доаѓа Сашо Карапанчев, хроничар и критичар на современото општество, со кои веќе сме соработувале на серијал емисии на неколку различни теми.  

Понеделник, 22ч., Канал103

Tuesday, April 1, 2014

#163 playlist 31. 03. 2014


Savages - Strife
Cloud Nothings - Quieter Today
Cloud Nothings - I'm Not Part of Me
Black Lips - Smiling
Black Lips - Make You Mine
Mike Watt - Belled-Stabbed-Man
Mike Watt - Stuffed-In-The-Drum-Man
Mike Watt - Baby-Cradling-Tree-Man
Mike Watt - Hollowed-Out-Man
Minutemen - The Red and The Black
Minutemen - Green River
The Men - Animal
The Men - Open The Door
Psychedelic Horseshit - Laced
Milk Music - Illegal and Free
No Age - Fever Dreaming
Deerhunter - Lake Somerset
Battles - My Machines (ft. Gary Numan)
Mudhoney - Slipping Away
Metz - Knife In The Water
Ty Segall Band - Muscle Man
Boston Spaceships - Tabby and Lucy
Kevin Drew - Good Sex
Black Submarine - Is This All We Feel
Charlotte Gainsbourg - Hey Joe
The Antlers - Palace
Future Cathedrals - End of The Universe
Ti - Smejem Se
David Byrne & St. Vincent - Lazarus
Charlotte Gainsbourg - Paradisco
Foster The People - Don't Stop (Color On The Walls)
Bombay Bicycle Club - Home By Now
Guided by Voices - You Can Fly Anything Right

music & politics ARCHIVE

Monday, March 24, 2014

#162 playlist 24. 03. 2014


live performances from To Be Continued... project:

- Bérangère Maximin (FR)
- Post global trio (MK)
- Hans-Joachim Roedelius (AT)
music & politics ARCHIVE

Проектот 'To Be Continued...' во Музика и Политика

Музика и Политика денешното издание ќе го посвети на проектот 'To Be Continued...'. Се работи за настан кој ќе се случува во текот на целиот ден на 24ти март, каде музичари од различни земји ќе настапуваат во живо, создавајќи симболична светска турнеја со 48 станици. 'To Be Continued...' е оригинален концерт во траење од 24 часа (од 00.00 часот се до полноќ на 24ти март), за време на кој музичари од различни делови од светот ќе бидат поврзани  преку веб-сајт кој ќе ги емитува нивните концерти. Во текот на овој непрекинат 24-часовен маратон секој музичар/проект има на располагање термин од 30 минути, каде ќе може да се изрази преку својот звук, кој ќе се движи низ различните перспективи на она што го нарекуваме "нова музика". Секој може да ги слуша концертите на 'To Be Continued...' доколку има интернет врска и едноставно се поврзе на веб страната www.stazioneditopolo.it.

Во денешното издание на емисијата ќе слушнеме дел од овие концерти (помеѓу 22-00ч), меѓу кои и концертот на  Post Global Trio од 23ч.

Останатите артисти кои ќе се вклучат во проектот се:

00.00-00.30       Antonio Della Marina (IT)
00.30-01.00       Ivo Vicic (AREXX) (HR)
01.00-01.30       Sol Rezza (MX)
01.30-02.00       Antonio Della Marina (IT)
02.00-02.30       Miguel Hernández (CL)
02.30-03.00       Dafna Naphtali, Hans Tammen, Chuck Bettis (US)
03.00-03.30       Jonatan Liljedahl (SE)
03.30-04.00       Thelmo Cristovam (BR)
04.00-04.30       Yan Yulong and Liu Xinyu Duo (CN)
04.30-05.00       Generacion Espontanea (MX)
05.00-05.30       Tough Day Tubing (US)
05.30-06.00       Carlos Burgos (VE)
06.00-06.30       Ross Dorkin (ZA)
06.30-07.00       Aortha (BY)
07.00-07.30       Tisha Mukarji and Nestori Syrjälä (DE)
07.30-08.00       Antonio Della Marina (IT)
08.00-08.30       TeTe Noise (GE)
08.30-09.00       Juan Antonio Nieto (ES)
09.00-09.30       Inside Bilderberg (IS)
09.30-10.00       No Man's Land (GR)
10.00-10.30       Clocks and Clouds (AA)
10.30-11.00       Too Hot Too Hoot? (CH)
11.00-11.30       Yui Onodera (JP)
11.30-12.00       Janez Dovč (SI)
12.00-12.30       Noemi Bolojan (AT)
12.30-13.00       Sima Kim (KR)
13.00-13.30       Sally Ann MacIntyre (NZ)
13.30-14.00       Honey Haq Pazhutan (IR)
14.00-14.30       Paolo Fresu (FR)
14.30-15.00       Art Electronix (UA)
15.00-15.45       Nikhil Patwardhan (IN)
15.45-16.00       Arturas Bumsteinas (LT)
16.00-16.30       Alejandro Cornejo Montibeller (PE)
16.30-17.00       Espen Sommer Eide + Mari Kvien Brunvoll (NO)
17.00-17.30       Agnes Kutass and Jaroslav Koran (CZ)
17.30-18.00       KALATA (ZA)
18.00-18.30       Osman Arabi (LB)
18.30-19.00       Karen Power (IE)
19.00-19.30       Godzillasaurus (F. Arce and J. Duarte) (CR)
19.30-20.00       TriOn3 (IT)
20.00-20.30       Mardit B. (AL)
20.30-21.00       én (HU)
21.00-21.30       Gorkemsen (TR)
21.30-22.00       Louise Harris (GB)
22.00-22.30       Myriam Bleau (CA)
22.30-23.00       Bérangère Maximin (FR)
23.00-23.30       Post global trio (MK)
23.30-00.00       Hans-Joachim Roedelius (AT)